Laden Evenementen

Door: Jos Willemsen, Malika Cieremans en Tim Seegers

In deze nieuwe excursie reeks maak je kennis met de toepassing van syntropische landbouw in drie Nederlandse voedselbossen. Syntropische landbouw is ontwikkeld door Ernst Götsch in Brazilië en biedt een manier van kijken, denken en handelen om de productie van voedsel en biodiversiteit ook in ons klimaat succesvoller te maken. Jos Willemsen, Malika Cieremans en Tim Seegers experimenteren al een aantal jaren met deze vorm van voedselbosbouw in ons klimaat.

In deze excursie krijg je een introductie in het theoretische kader en toepassingen in de praktijk. Je leert welke sleutelrol wij mensen vervullen in het voedselbos en wat wij kunnen doen om dit ecosysteem steeds levendiger, diverser en productiever te maken.

Op deze drie dagen nemen Jos, Malika en Tim je mee in hun voedselbos; welke lessen hebben zij geleerd? Met welke bril kijken ze naar zichzelf in relatie tot het voedselbos? Wat doen ze wel, wat doen ze niet en wat zijn de resultaten?

De cursus: voor wie?

Voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen en daar praktisch mee aan de slag wil en voor voedselbos professionals die hun kennis, inzicht en netwerk willen vergroten. We verwachten wel dat je al kennis/verstand hebt van voedselbos systemen.

Wanneer:

Datum Tijd Dag Locatie Docent
09-jun 10.00-16.30 vrijdag Voedselbron Graauw (Graauw) Jos Willemsen
14-jun 13.30-16.30 woensdag Den Food Bosch (Sint Michielsgestel) Malika Cieremans
30-jun 10.00-13.00 vrijdag Voedselbos Okkerheide (Leiden) Tim Seegers

Over de docenten:

Jos Willemsen zag op een gegeven moment in dat het leven op Aarde ooit heel primitief “begonnen is” en hieruit gedurende lange tijd steeds meer leven is ontstaan waarin steeds meer energie is opgehoopt. Daardoor liep hij vast in het circulaire gedachtegoed en ging op zoek naar creatiepatronen, voor hem werd biodiversiteit efficiëntie pur sang. Het is de zoektocht naar natuurlijke creatiepatronen die zijn leven heel intens veranderd heeft. Zijn focus verschoof van het beschermen van soorten naar het creëren van meer leven en van het omgaan met schaarste naar het creëren van overvloed. Nu werkt hij vooral aan het ontwerpen en ontwikkelen van verrijkende landschappen en schrijft en vertelt hij over wat hij graag createability noem: “Giving life the ability to create ever more life!”. Meer informatie: www.teamingwithlife.info
Malika Cieremans (oprichter CircleEcology en mede-oprichter van Den Food Bosch) is al ruim 25 jaar voedselbospionier. Als kind al probeerde ze uit of de natuur eetbaar was. Toen ze “forest gardening” op het spoor kwam tijdens haar studie bosbeheer en ecologische landbouw (WUR, 1999) sloeg de vonk meteen over en werd dat haar levenspad. Daarna leerde ze in de praktijk verder door samen te werken met internationale experts en deed ervaring op bij landschapsherstel- en leefprojecten in binnen- en buitenland. In 2009 startte ze de eerste voedselbostuin in Wageningen. Daarna woonde en werkte ze vier jaar in Portugal, waar ze in 2011 Ernst Götsch leerde kennen. Met alle voedselbos- en permacultuur-ervaring op zak, ervaarde ze de ‘syntropy’ methode en de stortvloed aan kennis van Ernst als een soort “voedselbos 2.0”: geworteld in diepgaande inzichten in de fundamentele levensprincipes, en tegelijk enorm gedetailleerde en praktische aanpak van het ontwerp en beheer, rekening houdend met de samenhang tussen soorten in ruimte en tijd. Vanaf 2014 heeft Malika in Nederland vele honderden voedselbos-cursisten opgeleid, ze ontwikkelt een eigen voedselbos in het bos en er zijn talloze voedselbosprojecten en ontwerpen in het land waar ze aan heeft bijgedragen. Zie: www.circleecology.nl en www.voedselboscursus.nl

Tim Seegers heeft in 2017 Voedselbos Okkerheide opgericht, een gemeenschappelijk voedselbos in zijn wijk in Leiden. In 2018 is hij afgereisd naar Spanje voor een cursus ‘Syntropic Agroforestry’. Daar leerde hij meer over het creëren van diverse plantengemeenschappen in hoge dichtheid en hoe die elkaar in tijd en ruimte opvolgen. Maar ook over de dynamiek van het bos, en hoe wij mensen voor meer leven, groeikracht en productiviteit kunnen zorgen door het voedselbos periodiek te verstoren. Toen hij terug kwam is hij het voedselbos (inclusief zichzelf) met andere ogen gaan bekijken. Hij zag wat het voedselbos nodig had om ‘completer’ te worden, en is gaten in tijd en ruimte gaan dichten. Met gerichte snoei probeert hij omstandigheden te creëren waarbij planten hun rol optimaal kunnen vervullen. Meer informatie: www.wortelschieten.org

Investering/Bijdrage*

€275,- voor particulieren & €335,- (incl. btw) voor ondernemers/bedrijven 

De cursus is inclusief (digitaal) cursusmateriaal, koffie en thee. Op de eerste en derde dag is er lunch op basis van potluck.

*Mocht geld een belemmering zijn om deel te nemen; neem dan contact met ons op.

Vragen?

Mail naar bart@ondergrond.eu

Voor onze annuleringsvoorwaarden: klik hier.


Aanmelden voor deze activiteit

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Ticket Excursie Syntropische Landbouw
Excursie Syntropische Landbouw - voor particulieren
275.00
11 beschikbaar
Ticket Excursie Syntropische Landbouw
Excursie Syntropische Landbouw - voor ondernemers en bedrijven
335.00
11 beschikbaar