Groen Traineeship

Coöperatie Ondergrond doet mee aan het Groen Traineeship programma. Daarmee hebben wij ruimte voor 10 trainees om samen met ons aan een heel gaaf project te werken en jezelf te ontwikkelen!

Organiseer het eerste Rotterdamse Voedselbosfestival

Help mee aan het promoten van deze ultieme duurzame vorm van voedselproductie en organiseer met ons het allereerste Rotterdamse voedselbosfestival!

Voedselbossen zijn dé ultieme vorm van duurzame voedselproductie, waarin volledig wordt meegewerkt met natuurlijke ecosysteemen. Door biodiversiteit te omarmen geloven wij dat voedselbossen kunnen uitgroeien tot een duurzame vervanger van de landbouw. Daarnaast bieden voedselbossen ecosysteemdiensten zoals schonere lucht, een schuilplaats voor dieren en insecten, opslag van CO2 en meer klimaatadaptatie in de stad door schaduw en het opvangen en vasthouden van water.

Naast aanleg en onderhoud van voedselbossen willen wij zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de voedselbossen én het (eco)systeemdenken wat hierachter schuil gaat. Dit gaat verder dan ecologische principes, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar sociale interacties, persoonlijke ontwikkeling en hoe bedrijven zich organischer kunnen organiseren. Ons uiteindelijke doel is om de maatschappij in te richten volgens de principes van de voedselbossen.

Door de relatief nieuwe opkomst van Voedselbossen bestaat onze huidige doelgroep veelal uit mensen met een ecologische/groene achtergrond en een gemiddeld hogere leeftijd. Een voedselbosfestival biedt een perfecte mogelijkheid voor het verbreden van onze diversiteit en voor het laagdrempelig delen van ons gedachtegoed; ook juist aan mensen zonder groene achtergrond. Daarnaast is een voedselbosfestival nog vrijwel nooit eerder (grootschalig) georganiseerd, waardoor je onderdeel kan worden van een primeur!

Tijdens het festival stellen we onze diverse voedselboslocaties in Rotterdam open. De invulling van het festival zal gezamenlijk met de trainees en diverse voedselbosexperts worden bedacht. Denk bijvoorbeeld aan proeverijen van lokale oogst, activiteiten, interactieve workshops en wat er nog maar te bedenken valt om mensen voedselbossen en de ideeën hierachter te laten beleven.

Voorafgaand aan het nadenken over het festival zal je als trainee een cursus krijgen over de werking van voedselbossen, en delen wij hoe wij deze principes ook terugzien in de bredere facetten van de samenleving.

Los van het biermerk gaan Corona en festivals helaas niet goed samen. Er zijn buiten veel voorzorgsmaatregelen mogelijk (denk aan tijdsloten en looproutes), maar evenementen kunnen ook weer geheel worden verboden. Een online variant is bijvoorbeeld een online voedselbosconferentie met verschillende sprekers en interactieve workshops inclusief uitgelichte carrièremogelijkheden binnen de voedselbosbeweging. Samen met de trainees zal tegen die tijd worden besproken waar de voorkeur ligt.

Meer info en aanmelden

In het kort: jouw inzet

Jij gaat aan de slag met het organiseren van het voedselbosfestival, van bedenken van de workshops tot de uitstraling en van de marketing tot aan het contact met diverse voedselbosexperts. Afhankelijk van wat jij leuk vindt en waar je goed in bent kan je daarnaast eigen ideeën aandragen of juist aansluiten bij een onderdeel waar je graag meer over wilt leren.

In het kort: jouw impact

Dankzij jou is het mogelijk om het eerste officiële Rotterdamse Voedselbosfestival te organiseren! Ook buiten Rotterdam zijn voorbeelden van andere (grootschalige) voedselbosfestivals zeer beperkt, waardoor je met dit traineeship bij kan dragen aan de start van een compleet nieuw fenomeen!

Met dit festival help je de populariteit van voedselbossen enorm te vergroten en komen steeds meer mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met deze duurzame vorm van landbouw. Dit festival kan vervolgens jaarlijks terugkeren én worden gedeeld met voedselbossen overal in Nederland en op termijn ook daar nog buiten!

Wanneer?

Startdatum: 27 februari 2021, Eind datum: 3 juli 2021, beginnend en eindigend met een landelijke dag

1 dag per week, 7 uur per dag, op dinsdagen.

Locatie

Zodra het weer mogelijk is zullen we zoveel mogelijk samenkomen in ons kantoorpand in Rotterdam.

Wat bieden wij?

 • een unieke kans om kennis en ervaring op te doen bij een landelijke projectorganisatie op het gebied van natuur, educatie en duurzaamheid;
 • professionele begeleiding;
 • samenwerken met een groep van 10 tot 15 trainees
 • relevante trainingen en workshops;
 • een upgrade van je netwerk;
 • een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
 • de mogelijkheid ideeën om te zetten in uitvoering;
 • een reiskostenvergoeding.

Dus ben jij:

 • Tussen de 16 en 27 jaar oud?
 • Klaar om jouw impact te vergroten?
 • Beschikbaar van 27 februari 2021 tot 3 juli 2021

Meld je aan via Deedmob of stuur ons een berichtje via steven@ondergrond.eu!

Note: Dit traineeship zit helaas vol! Mocht je meer willen weten over (samenwerken met) Ondergrond, kijk dan op https://ondergrond.eu/help-mee/

Meer info en aanmelden