Altijd al willen weten wie de mensen zijn die Coöperatie Ondergrond draaiende houden? De komende weken geven we ons bloot: elke week posten we een kort interview met een van onze collega’s. Deze week: een gesprek met collega Maarten Epskamp!

1. Kun je iets over jezelf vertellen? 

Ik ben opgeleid als tuin en landschapsontwerper en ik ben inmiddels ook 12 à 13 jaar werkzaam op dat gebied. Ik werk part-time voor de gemeente Rotterdam als landschapsontwerper en daarnaast werk ik als ZZP’er. Afgelopen Jaren ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in permacultuur en voedselbossen. Ik volg momenteel ook een permacultuur opleiding in Den Haag. In permacultuur komen meerdere thema’s die ik interessant vind samen. Zo ben ik bijvoorbeeld vegan en met mijn vriendin verkoop ik ook vegan producten op festivals. Afgelopen jaar hebben we hiermee zelfs een prijs gewonnen voor duurzaam ondernemen. Daarnaast ben ik dus erg thuis in het ontwerpen van buitenruimten, dus in permacultuur kwamen mijn principes en interesses samen. Vanuit mijn permacultuur opleiding ben ik andere permacultuur en voedselbos locaties op gaan zoeken en zo ben ik Max tegengekomen. Hij gaf aan op zoek te zijn naar nieuwe samenwerkingspartners, dus zo ben ik als ZZP’er de samenwerking met Coöperatie Ondergrond aangegaan. 

2. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp ‘voedselbossen’?

Het was eigenlijk toeval. Een vriend van mij verhuisde een tijdje terug vanuit Den Haag naar Zeeland, waar hij een groot stuk land had. Hier wilde hij iets mee doen en hij dacht zelf aan permacultuur of voedselbosbouw. Hij vroeg om mijn hulp gezien mijn achtergrond in landschapsontwerp, maar ik wist zelf nog vrij weinig van permacultuur en voedselbossen. Ik was wel meteen geïntrigeerd, dus ik besloot me in de materie te verdiepen. 

3. Wat is jouw rol binnen Coöperatie Ondergrond? 

Op het moment ben ik voornamelijk bezig met ontwerpen. Ik ben voor Moestuinman, het bedrijf van Max, bezig met het ontwerpen van groene schoolpleinen. Binnen Ondergrond ontwerp ik ook voedselbostuinen voor grote particuliere locaties. Een van de projecten die nu net in gang is gezet is in Zeeland, we zitten dus echt in de beginfase. Dan is het vooral een kwestie van het vertalen van de randvoorwaarden van de eigenaar en de gemeente of provincie naar een ruimtelijke tekening. Ik ben zelf nog iets minder thuis in eetbare beplanting, maar in mijn samenwerking met Ondergrond leer ik hier ontzettend veel over!

4. Wat vind je het leukst aan je werk? 

Er zijn een heleboel leuke dingen! Maar om een voorbeeld te noemen, ik vind de directheid en de snelheid van mijn werk binnen Ondergrond vooral erg leuk. Bij de gemeente is de voortgang van projecten vaak redelijk traag en bij Ondergrond kunnen projecten heel snel vorm krijgen en ook resultaten genereren. Daarnaast vind ik de samenwerking met gelijkgestemden ook heel erg leuk. 

Ik vind de directheid en de snelheid van mijn werk binnen Ondergrond vooral erg leuk. Bij de gemeente is de voortgang van projecten vaak redelijk traag en bij Ondergrond kunnen projecten heel snel vorm krijgen en ook resultaten genereren.

Maarten Epskamp