Altijd al willen weten wie de mensen zijn die Coöperatie Ondergrond draaiende houden? De komende weken geven we ons bloot: elke week posten we een kort interview met een van onze collega’s. Deze week: een gesprek met collega Paul de Graaf! 

1. Kun je iets over jezelf vertellen? 

Ik ben een boerenzoon. Ik ben opgegroeid op een boerderij in de Wieringermeerpolder in Noord Holland. Ik heb er echter voor gekozen om de boerderij niet van mijn ouders over te nemen. Ik ben afgestudeerd als architect, met een sterke interesse in duurzaamheid. Ik zie mezelf inmiddels echter meer als landschapsarchitect aangezien ik na mijn studie voornamelijk heb gewerkt op dit gebied. 

2. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp ‘voedselbossen’?

Ik kreeg jaren geleden een keer een rondleiding van Martin Crawford in zijn voedselbos. Ik vond het een ontzettend mooie manier van landbouw en was meteen geïntrigeerd door het concept. Ik vond het mooi om te zien dat voedselbosbouw de veerkrachtigheid van de natuur als uitgangspunt neemt. Door de kijken hoe deze veerkrachtigheid precies ontstaat, maken voedselbossen duurzame landbouw mogelijk. Eenmaal gegrepen door het onderwerp duurzame landbouw heb ik in 2007 het stadslandbouw tijdschrift Eetbaar Rotterdam co-opgericht. Wij zagen voedselbossen als een kans voor de stadslandbouw in Rotterdam. Daarna heb ik met drie gelijkgestemden het Rotterdams Forest Garden Network opgericht, wat specifiek gericht is op voedselbossen als landbouwmethode. 

3. Wat is jouw rol binnen Coöperatie Ondergrond? 

Ik hou me bezig met het vormgeven van de coöperatie. Collega Max beschreef mijn rol laatst als ‘het geweten’ van Ondergrond, dat vond ik wel een passende omschrijving. Ik leg onze visie vast en zorg er ook voor dat we onze visie naleven in onze bezigheden. Bij al onze activiteiten vraag ik me af of deze wel aansluiten bij onze principes en zo niet, hoe we dat kunnen veranderen. Coöperatie Ondergrond is een sociale onderneming, wat inhoudt dat we onze werkzaamheden niet alleen op basis van de voedselbos principes uitvoeren, maar ook op een sociaal inclusieve manier.  

4. Wat vind je het leukst aan je werk? 

Ik ontwerp ook voedselbossen. Waar collega’s Max en Bastiaan meer plantspecifieke kennis hebben, betreft mijn expertise meer het voedselbos als geheel. Het is ontzettend leuk om door een voedselbos te lopen dat we samen met de natuur hebben ontworpen. Nog leuker is het om het met anderen te delen en hen te inspireren. 

Het is ontzettend leuk om door een voedselbos te lopen dat we samen met de natuur hebben ontworpen. Nog leuker is het om het met anderen te delen en hen te inspireren. 

Paul de Graaf