Vruchtbare Bodem

Leer/werk traject van Coöperatie Ondergrond – start 5 november 2021

Coöperatie Ondergrond is in beweging! We maken snelle ontwikkelingen door, zowel binnen de coöperatie als binnen het werkveld. Dat voedselbossen steeds meer worden omarmd is natuurlijk mooi en dat betekent ook dat er een grote behoefte is aan meer voedselbos professionals. Deze professionals zijn bedreven in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden, oogsten en alle andere zaken rondom voedselbossen. 

Als Ondergrond willen wij de instroom en opleiding van deze vakmensen faciliteren zodat we nog sneller de transitie kunnen maken naar regeneratieve gezonde voedselproductie in samenwerking met de natuur. Daarom willen wij jou uitnodigen om deze stap met ons te zetten!

Wat doen wij?

Ondergrond is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk en wil zo veel mogelijk voedselbossen realiseren. Voedselbossen die bijdragen aan duurzame voedselproductie en een gezonde, leefbare stad. We willen een voedingsbodem creëren voor deze voedselbossen, sociaal, cultureel, financieel en ruimtelijk.

Dit doen we zowel in en rondom de stad, als ook op het platteland. In de stad is de ruimte beperkt, maar het bereik is enorm. Op het platteland is er veel ruimte, maar slechts enkelen komen er mee in contact. Juist daarom leggen wij expliciet de link tussen beiden. Tot op heden zijn al 15 locaties binnen Rotterdam en meerdere grootschalige projecten buiten de stad gerealiseerd.

Waarom Vruchtbare Bodem?

Het voedselbos verhaal spreekt veel mensen aan; werken in de natuur, de voedselbos filosofie en een steentje bijdragen aan een betere wereld. Echter ervaren nog veel mensen barrières om toe te treden tot de voedselbos wereld. Logisch, en daarom hebben wij dit jaar het eerste Vruchtbare Bodem traject gelanceerd. Dit traject is bedoeld voor zowel mensen met ervaring in het groen als enthousiaste amateurs. Je komt in contact met soortgenoten, met de professionele voedselbos wereld en je doet relevante, praktische kennis op. Vruchtbare Bodem is een leer/werk traject, van ongeveer 4 maanden en dient als kennismaking met het werkveld en met Ondergrond. Je krijgt zicht op de werkzaamheden die bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van voedselbossen en eetbare natuurtuinen komen kijken. De eerste editie heeft tot mooie samenwerkingen geleid en heeft een mooie aanvulling geleverd aan het netwerk van Ondergrond. Ook zijn er enkele zelfstandig voedselbos ondernemers uit voortgekomen! We hebben de smaak te pakken en gaan het traject nog een keer netjes overdoen. 

Wat kun je verwachten?

We gaan vanaf 5 november iedere week buiten aan de slag en streven naar een gezonde balans tussen theorie en aansluitende praktijk. Ook is er veel aandacht voor het sociale proces en het opbouwen van een netwerk om later met jouw kwaliteiten in de voedselbos wereld aan de slag te gaan. We komen één keer per week op vrijdagen samen voor een werkdag met in de eerste fase een sterkere nadruk op relevante basistheorie en gaan daarna lekker met de handen in de aarde. De werkdagen vinden plaats op meerdere locaties die Ondergrond beheert of gaat aanleggen, zo maak je kennis met de eetbare planten, aanleggen, snoeien, mulchen, habitats voor insecten creëren, ontwerpvraagstukken en hoe je (in de stad) eetbare natuur kunt realiseren. Verder op het programma staan voor deze editie onder andere het bouwen van een shiitake paddestoelen kwekerij, het aanplanten van een voedselbos voor PicNic (van de boodschappenkarretjes) & eetbare natuurtuinen (voedselbostuinen), het verwerken van voedselbos-producten (denk; fermenteren/jam maken) en het aanleggen van groene schoolpleinen. We laten genoeg ruimte voor de wensen en behoeftes binnen de groep omdat we jullie leerproces zo goed mogelijk willen ondersteunen.

Voor wie? 

Het traject is in principe open voor iedereen, voor zowel ervaren als onervaren doeners hebben wij veel te bieden. Dus, ben jij geïnteresseerd in voedselbossen, heb je al ervaring met permacultuur principes of andere vormen van duurzame voedselproductie of natuurbeheer, zie jij jezelf in het groen werken of heb je een hart voor de natuur en eerlijk voedsel, dan ben je welkom!

Het traject vereist geen voorkennis (wel zeer welkom) en vooral een flinke dosis motivatie en een gedeelde passie voor duurzame voedselproductie. Ook een pionierende/ondernemende instelling is in dit werkveld zeer relevant.

Kosten?

Je deelname is gratis. In ruil daarvoor verwachten we van jou betrokkenheid, wekelijkse aanwezigheid, leergierigheid, fysieke arbeid en een open houding & communicatie voor onze manier van werken en naar de andere deelnemers.

Ik wil meedoen! En nu?

Is bij jou het vuurtje aangewakkerd? Neem contact met ons op en meld je aan via onderstaande link. Als je nog vragen hebt, meld je dan aan voor de Q&A op maandag 25 oktober om 19.00u, daarin vertellen we je meer over wie wij precies zijn, wat we doen en wat je kan verwachten van Vruchtbare Bodem. Op vrijdag 29 oktober is er ook nog een fysieke kennismakingsdag waarbij we meer uitleg geven, maar ook lekker aan de slag gaan om je zo een beter beeld te geven van wat je kan verwachten.

Hopelijk tot 25 en/of 29 oktober!