Altijd al willen weten wie de mensen zijn die Coöperatie Ondergrond draaiende houden? De komende weken geven we ons bloot: elke week posten we een kort interview met een van onze collega’s. Deze week: een gesprek met collega Anna Roodhof! 

1. Kun je iets over jezelf vertellen? 

Ik studeer landbouw sociologie en ter afronding van mijn master loop ik stage bij Coöperatie Ondergrond. Voor mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar permacultuur in San Lucas Tolimán, Guatemala. Daar gebruikt de lokale, inheemse bevolking, de Kaqchikel Mayas, permacultuur om hun cultureel erfgoed in stand te houden. Ik heb hier heel veel geleerd over tropische landbouw en hoe de plaatselijke bevolking betekenis gaf aan de permacultuur filosofie. Ik realiseerde me echter dat ik, als onderzoeker, weinig toe te voegen had. De gemeenschap in San Lucas Tolimán had permacultuur zelf eigen gemaakt zonder hulp van buitenaf. Zodoende wilde ik graag iets bijdragen aan de ontwikkeling van permacultuur in mijn eigen land. Toen Bastiaan een college gaf tijdens een van mijn vakken hoorde ik voor het eerst over Ondergrond en ik was meteen geïnteresseerd!

2. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp ‘voedselbossen’? 

Na het behalen van mijn bachelor in politicologie en sociologie wist ik niet goed wat ik wilde, dus ik besloot in het buitenland op eigen initiatief stage te lopen. Zo kwam ik terecht op een permacultuur boerderij in Belize. Ik wist toen nog helemaal niet wat permacultuur was, maar ik was direct geïntrigeerd. De boerderij was midden in de jungle en het onderscheid tussen de boerderij en de jungle was moeilijk te maken. De boerderij bestond namelijk grotendeels uit een 30 jaar oud voedselbos. Ik had zelf geen achtergrond in landbouw of ecologie, maar wilde toch graag meer leren over het onderwerp. Zodoende besloot ik landbouw sociologie te gaan studeren in Wageningen met een focus op duurzame landbouw. 

3. Wat is jouw rol binnen Coöperatie Ondergrond? 

Ik hou me voornamelijk bezig met het Nationale Monitoringsprogramma Voedselbossen (NMVB), waarvoor ik samen met een andere student een onderzoek aan het opzetten ben om de sociale waarde van voedselbossen vast te leggen. We hebben een vragenlijst ontworpen die op jaarlijkse basis uitgezet zal worden als vast onderdeel van de NMVB. We zijn deze vragenlijst nu uitgebreid aan het testen om te kijken of het daadwerkelijk de sociale waarde van voedselbossen vastlegt. Daarnaast loop ik één dag in de week stage bij Ondergrond, hiervoor hou ik me bezig met verschillende taken. Zo ben ik bezig met het uitzoeken van hoe Ondergrond de coöperatie als organisatiemodel kan invullen en hou ik me bezig met het creëren van content voor op de website, waaronder deze artikelenserie. 

4. Wat vind je het leukst aan je werk? 

Ik raak constant geïnspireerd door de mensen waar ik mee werk. Mijn collega’s bij Ondergrond, maar ook de deelnemers van de NMVB bijvoorbeeld. Iedereen is zo ontzettend gemotiveerd en iedereen heeft weer andere goede ideëen. Het is verfrissend om actief met iets bezig te zijn dat op een constructieve en positieve manier bijdraagt aan een betere wereld. In mijn studie ligt de focus op wat er allemaal mis is met de mensheid, maar bij Ondergrond ligt de focus op wat er allemaal mogelijk is en hoe mensen kunnen bijdragen aan een betere wereld. 

Het is verfrissend om actief met iets bezig te zijn dat op een constructieve en positieve manier bijdraagt aan een betere wereld. In mijn studie ligt de focus op wat er allemaal mis is met de mensheid, maar bij Ondergrond ligt de focus op wat er allemaal mogelijk is en hoe mensen kunnen bijdragen aan een betere wereld. 

Anna Roodhof