Altijd al willen weten wie de mensen zijn die Coöperatie Ondergrond draaiende houden? De komende weken geven we ons bloot: elke week posten we een kort interview met een van onze collega’s. Deze week: een gesprek met collega Job Lohmeijer! 

1. Kun je iets over jezelf vertellen? 

Ik studeer ‘Landscape & Environment Management’ bij Inholland in Delft. Voor mijn studie loop ik stage bij het bedrijf van Max, Moestuinman. In mijn studie ben ik veel bezig met het ruimtelijk vormgeven van de natuur en hier wilde ik graag iets mee doen tijdens mijn stage. Ik had al wel eens gehoord van voedselbossen en permacultuur, maar in mijn studie wordt hier weinig aandacht aan besteedt. Dus besloot ik er zelf meer over uit te zoeken! Mijn moeder kende Max en zijn bedrijf, dus via haar kwam ik bij Max terecht. 

2. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp ‘voedselbossen’?

Ik was al bekend met permacultuur en vanuit de permacultuur kwam ik op gegeven moment uit bij voedselbossen. Nu ik stage loop bij Moestuinman, leer ik er steeds meer over. Zo ben ik nu bezig met het ontwerpen van een groen schoolplein in samenwerking met collega Maarten. Ik ben me helemaal aan het verdiepen in de permacultuur principes en hoe die vertaalt kunnen worden naar een schoolplein. Hoe meer ik met permacultuur en voedselbossen bezig ben, in de praktijk maar ook in theorie, hoe enthousiaster ik erover word. 

3. Wat is jouw rol binnen Coöperatie Ondergrond? 

Ik loop stage bij Moestuinman, maar ik verricht ook werkzaamheden voor Ondergrond. Binnen Ondergrond houd ik me voornamelijk bezig met onderhoud van de verschillende locaties, bijvoorbeeld de SKAR locaties. SKAR stelt werkruimte beschikbaar voor de creatieve sector in oude schoolgebouwen. Ondergrond heeft voedselbostuinen ontworpen en aangelegd op een aantal van deze locaties en is ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. In de afgelopen weken heb ik bijvoorbeeld heel veel duizendknopen weggehaald op deze locaties. Daarnaast werk ik ook een dag in de week op de shiitake kwekerij, al is het shiitake seizoen nu zo goed als over. Tot slot heb ik ook een composttoilet ontworpen voor een locatie.  

4. Wat vind je het leukst aan je werk? 

Het werk is erg afwisselend. Voor mijn stage project ben ik vooral bezig met theorie en zit ik veel achter mijn laptop. Dan is het een welkome afwisseling om buiten met mijn handen bezig te zijn op locatie. Ik vind het leuk om steeds meer te weten te komen over voedselbossen en hoe meer ik leer, hoe meer ik merk dat de onderliggende principes ook toepasbaar zijn op andere aspecten van mijn leven. Ik vind voedselbossen erg inspirerend: voedselbossen brengen mensen samen en brengen de mens dichterbij de natuur. Nederland verstedelijkt, dus stadslandbouw gaat steeds belangrijker worden. Ik denk dat voedselbossen en voedselbostuinen hierbij een grote rol zullen gaan spelen.

Ik vind het leuk om steeds meer te weten te komen over voedselbossen en hoe meer ik leer, hoe meer ik merk dat de onderliggende principes ook toepasbaar zijn op andere aspecten van mijn leven.

Job Lohmeijer