Altijd al willen weten wie de mensen zijn die Coöperatie Ondergrond draaiende houden? De komende weken geven we ons bloot: elke week posten we een kort interview met een van onze collega’s. Deze week: een gesprek met collega Marly Bonten! 

1. Kun je iets over jezelf vertellen? 

Jaren geleden was ik bezig met het aanleggen van een moestuin. De grond was echter blauwe kleigrond, dus het bleek nogal een uitdaging te zijn. Ik heb toen veel inspiratie opgedaan vanuit de permacultuur. In de permacultuur kun je de grond optimaal gebruiken door het gebruik van meerjarige (eetbare) planten en mulch. Inmiddels is mijn tuin een voedselbostuin! Ik ben toen begonnen om de oogst uit mijn tuin professioneel in te zetten en startte mijn eigen bedrijf, Het Moestuinhuis. Ik probeer graag nieuwe dingen uit, wat ik uitgebreid kan doen als cateraar! Ik ben er van overtuigd dat voedselbossen dé manier zijn om voedselproductie en de natuur te combineren. 

2. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp ‘voedselbossen’?

Ik kreeg een rondleiding in het voedselbos van Wouter van Eck. In eerste instantie dacht ik, ‘wat is dit nou?’. Maar hoe meer ik over voedselbossen leerde, hoe meer ik ervan overtuigd raakte. Daarnaast ben ik een echte boekenwurm, dus via boeken over permacultuur kwam ik uiteindelijk ook terecht bij voedselbossen. Via mijn werk als cateraar hou ik me veel bezig met het verwerken van bijzondere planten uit voedselbossen en zo ben ik uiteindelijk bij Coöperatie Ondergrond terecht gekomen. 

3. Wat is jouw rol binnen Coöperatie Ondergrond? 

Ik hou me bezig met voedselverwerking van de oogst uit de verschillende voedselbostuinen die Coöperatie Ondergrond in Rotterdam onderhoudt en uit voedselbos de Overtuin. Het is erg uitdagend werk, want de oogst is helemaal niet gelijkmatig verspreid. Soms is er enorm veel opbrengst en soms is er niks. Dan denk ik na over hoe ik zo goed mogelijk een grote hoeveelheid peren kan verwerken bijvoorbeeld: is het het handigst om de oogst in één keer te verwerken, of is het handiger om een deel op te slaan? Dat vind ik inspirerend en uitdagend. Ik begin steeds meer te leren wat wel en niet werkt.  Daarnaast geef ik workshops en lessen over voedsel verwerken uit het voedselbos en ga dat ook doen als docent aan de voedselbosschool in oprichting.

4. Wat vind je het leukst aan je werk? 

Ik vind het leuk om verschillende dingen uit te proberen en met nieuwe plantsoorten te werken. Ik experimenteer veel. Ik blijf ontzettend veel leren. Ik doe ook veel inspiratie op door te reizen, bijvoorbeeld naar Polen. Daar verwerken mensen nog meer wilde kruidlaag planten en oogst van struiken en bomen in hun omgeving in hun dieet. Ze beschikken over kennis die van oudsher is doorgegeven. Armoede speelt daar helaas wel een grote rol in. Ik merk ook hoe veel kennis er al beschikbaar is over eetbare planten die goed kunnen groeien in Nederland. In het verleden aten mensen plantsoorten die vandaag nauwelijks meer bekend zijn als eetbare plant, zoals bijvoorbeeld de kastanje. Geschiedenisboeken zijn een uitstekende bron van inspiratie. De uitdaging is om deze kennis om te zetten in een modern product.

Geschiedenisboeken zijn een uitstekende bron van inspiratie. De uitdaging is om deze kennis om te zetten in een modern product.

Marly Bonten