Altijd al willen weten wie de mensen zijn die Coöperatie Ondergrond draaiende houden? De komende weken geven we ons bloot: elke week posten we een kort interview met een van onze collega’s. Deze week: een gesprek met collega Tom Lovett! 

1. Kun je iets over jezelf vertellen? 

Ik kom oorspronkelijk uit York (Groot Brittanië). Tijdens mijn bachelor was ik op uitwisseling in Leiden en het beviel me goed, dus ik ben blijven plakken! Ik heb een master Culturele Anthropologie gedaan en ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de verhouding tussen mens en natuur. Mijn master scriptie heb ik in Mexico gedaan, waar ik heb gekeken naar de interactie tussen jaguars en veehouderijen in een bebost gebied. Daar raakte ik ook geïnteresseerd in landbouw en voedselproductie. Inmiddels werk ik voor Commonland, een organisatie die een faciliterende rol speelt in het herstellen van de natuur. Ik hou ontzettend veel van de natuur en buiten zijn, maar mijn baan is voornamelijk binnen achter de computer. Ik doe één dag in de week vrijwilligerswerk voor Ondergrond, dus dan kan ik gelukkig wel naar buiten. 

2. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp ‘voedselbossen’?

Als kind keek ik veel naar televisieprogramma’s van Ray Mears. In zijn programma’s trok hij de wilde natuur in op verschillende plekken over de hele wereld. Zijn programma’s waren erg inspirerend en zodoende werd ik echt een natuurliefhebber. Tijdens mijn veldwerk in Mexico trok ik ook geregeld de natuur in met een vriend die zich daar goed wist te redden. We namen dan alleen tortilla’s en onze kennis mee, verder hadden we niks nodig: we aten wat de natuur ons gaf. Eenmaal terug in Nederland werd ik vrijwilliger bij Both Ends, een organisatie die zich inzet op duurzaamheid en sociale gelijkheid. Hier ontmoette ik Bastiaan. Met hem bezocht ik MijnStadstuin, een voedselbos in Amsterdam. Zo kwam ik erachter dat in Europa ook veel eetbare planten kunnen groeien, wat ik me eerder nooit gerealiseerd had. Daar wilde ik meer over leren. 

3. Wat is jouw rol binnen Coöperatie Ondergrond? 

Ik ben vaste vrijwilliger bij Ondergrond, ik heb voornamelijk een ondersteunende rol. Dit is voornamelijk als bos tuinman, ik doe bijvoorbeeld veel aan het onderhoud van de verschillende locaties. Ik ga binnenkort ook andere vrijwilligers begeleiden in voedselbos de Overtuin. Maar ik ben zelf ook nog lerende, ik leer aldoende. Dat vind ik ook het leukst aan voedselbossen, je bent nooit uitgeleerd. 

4. Wat vind je het leukst aan je werk? 

Persoonlijk vind ik het leuk om buiten met mijn handen te werken, vooral in mijn eigen stad. Met de klimaatverandering zijn steden ontzettend kwetsbaar, dus stadslandbouw is nu belangrijker dan ooit. Het is makkelijk om bij de pakken neer te zitten, want alle negativiteit in het nieuws is best overweldigend. Maar mijn werk voor Ondergrond helpt me herinneren hoeveel er wél mogelijk is in deze tijd en hoe groot de impact van kleinschalige initiatieven kan zijn. Daarnaast is het team van Ondergrond ook gewoon ontzettend leuk om mee te werken.

Het is makkelijk om bij de pakken neer te zitten, want alle negativiteit in het nieuws is best overweldigend. Maar mijn werk voor Ondergrond helpt me herinneren hoeveel er wél mogelijk is in deze tijd en hoe groot de impact van kleinschalige initiatieven kan zijn.

Tom Lovett